فوق رسیدگی تخمکها در ماهیان خاویاری حصول یکسری از واکنشها در بدن ماهی و اووسیت است که منجر به تبدیل شدن اووسیتهای با قابلیت لقاح به تخمکهای غیر قابل بارور میگردد.
اندام های جنسی در مرحله چهارم رسیدگی به حداکثر حجم خود رسیده و کیسه های اسپرمی پر از شیره های سفید رنگ اسپرمی می گردد و در جنس ماده تخمک ها تیره شده و هسته از مرکز تخمک به سمت قطب حیوانی حرکت می کند.
در تکثیر مصنوعی ماهیان پرورشی قبل از اقدام به تکثیر باید وضعیت رسیدگی جنسی ماهیان ماده و کیفیت تخمک مورد برسی قرار گیرد تا زمان دقیق تکثیرتخمکهای با کیفیت و کمیت مناسب مشخص گردد.
پیشگیری به زمان و هزینه کمتری نسبت به درمان نیاز دارد، زیرا بروز این گونه ضایعات جلدی و پوستی منجر به بروز عدم تعادل اسمزی شده که عمل پلی هیدراتاسییون و بدنبال آن موجب مرگ ماهیان می شود.
لازمه توسعه موفقیت آمیز تولید خاویار از ماهیان پرورشی، داشتن ترکیبات بیوشیمیایی تقریباً مشابه با ماهیان وحشی است که میتواند در طعم و خواص خاویار تأثیر بسزایی داشته باشد.
در ماهيان خاوياری مرحله رشد از دوران ابتدایی لاروي تا بچه ماهی انگشت قد از حساسيت بسيار بالايي برخوردار است. مدیریت مناسب و اقدامات پيشگيرانه تاثیر بسزایی در جلوگيری از تلفات احتمالی خواهد داشت.
در این روش نمونـه بـرداری از غـدد تناسـلی از طریـق دیـوارۀ شـکم یـا از طریـق عضـلات جانبـی (بیـن پـلاك های شـکمی و پهلویـی) توسط یک میله ( سـوند یـا سـوك میلـه ای فـولاد و نـازك بـه طـول 50 سـانتی مت
این گونه ها به دلیل سرعت رشد مطلوب، مقاومت بيشتر در مقابل شرايط پرورش متراكم و، سازگاری با غذای كنسانتره وبلوغ جنسی كوتاه مدت از گونه های مناسب پرورشی محسوب میگردند
تغذیه فعال یكی ازچالشهای پـرورش تاسـماهیان در مراحل اولیه پـرورش، به دلیل مـرگ و میـر بـالای لاروهاسـت. تشخیص به موقع زمان شروع تغذیه فعال از دو جهت مهم است.