عوامل موثر در تکثیر ماهیان خاویاری
در سالهای اخیر جهت بهبود روند تکثیر و پرورش ماهیان خاویاری عوامل متعددی مورد تحقیق و بررسی قرار گرفته است، از دغدغه های اصلی در مسئله تکثیر ماهیان خاویاری درصد لقاح، تفریخ و درصد بازماندگی لاروها می باشد و بسیار مورد توجه محققین بوده و عوامل مرتبط با آن همچنان در حال بررسی می باشد.
لذا جهت دستیابی به نتیجه مطلوب در امر تکثیر باید شرایط مناسب پرورشی به لحاظ شرایط فیزیکو شیمیایی مطلوب آب، تغذیه مناسب، بررسی گنادها، زمان و دمای مناسب تکثیر و.... مورد توجه قرار گیرد
تاثیر اندازه تخمک در بازماندگی لارو تاسماهیان:
بررسی اندازه تخمک در امر تکثیر یکی از عوامل موثر ی است که مورد توجه می باشد. چه بسا سایز تخمکها در سایز لاروها بسیار موثر است بطوریکه از تخمکهایی با سایز و قطر بزرگتر لارو بزرگتری حاصل می شود که به نسبت رشد سریعتر و مطلوبتری به همراه خواهد داشت.
از طرفی لاروهای بزرگتر مدت زمان کوتاهتری را دوره زمانی حساس و خطرناک سپری میکنند، همچنین نسبت به لاروهای کوچکتر توانایی بیشتری در محیط زندگی برای گرفتن غذا دارد، به عبارتی می تواند طیف وسیعی از غذا را مورد استفاده قرار دهد، از اینرو دارای رشد سریعتر و مقاومت بیشتری خواهد بود.
لذا یکی از عوامل موثر در بازماندگی لاروها اندازه تخمک ماهی می باشد که در تحقیقات مختلف در خصوص این مورد گزارشات متعددی ثبت شده است. محققان اشاره نموده اند که زمان تفریخ، اندازه لارو و درصد بازماندگی دارای همبستگی مثبتی با اندازه تخمک دارد. زیرا گزارش شده است لاروهای بدست آمده از تخمکهای بزرگتر دارای کیسه زرده بیشتر و همچنین میوتومهای بلندتر و عمیق تر از لاروهای بدست آمده از تخمکهای کوچک را دارند
نتایج حاصل از مقاله پی دی اف پیوست
نتایج مقاله پیوست نشان داد لاروهای حاصله از تخمکهای بزرگتر دارای اندازه بزرگتری از نظر طول کل ، وزن بدن و حجم کیسه زرده نسبت به تخمک های کوچکتر تاسماهی ایرانی (قره برون) هستند که این نتایج با آنچه که با مطالعه بر روی تاسماهی سیبری صورت گرفته است تطابق دارد.
گزارشاتی که در مورد عوامل مرتبط با اندازه تخمک، درصد باز ماندگی لارو و عوامل موثر بر آن در مقاله پیوست آمده به شرح ذیل می باشد.
- اووجانگارن و همکاران عقیده دارند وزن (خشک و تر) و همچنین حجم تخم دارای همبستگی مثبت با وزن مولد ماده دارد
- تاوو نیز عنوان نمود که اندازه تخم علاوه بر ژنتیک تحت تآثیر بسیاری از عوامل طبیعی مثل وجود منابع غذایی،کیفیت غذا،اندازه و سن ماهی ماده قرار دارد.Bagenal
- در سال 1971 نیز در تحقیقی دیگر ذکر شد که اندازه تخم ماهی به زمان تخمریزی،سن مولد و نوسانات شرایط محیطی بستگی دارد.
- Ojanguren و همکاران در سال 1996 اعلام نمودند نوسانات در اندازه تخم می تواند یک سازگاری برای روبرو شدن با شرایط محیطی متغییر باشد.
- Dabrowski و همکاران (1985) عقیده دارند : اختلاف دربازماندگی ممکن است مربوط به اختلاف در روش پرورش مصنوعی با تفریخ لارو و اتمام ذخیر کیسه زرده بازماندگی آنها به تغذیه سیستم پروش و مدیریت پرورش بستگی دارد (Conte et al.,).
- در سال 1996 گزارش شد که در ماهی solea لاروهای بدست آمده از تخمک های بزرگتر دارای کیسه زرده بیشتر و همچنین میوتومهای طویل تر وعمیق تر از لاروهای بدست امده از تخمکهای کوچک بودند.
- در تحقیقی دیگر روی آزاد ماهی اقیانوس عنوان نمودند که طول بچه ماهیان جوان تا 8 ماه بعد هنوز منشا اولیه اندازه و قطر تخمک بستگی دارد.
- نتایج مطالعاتی در سال1984 نشان داد که تاثیرات اندازه تخمک بر روی طول آلوینهای ماهی آزاد قطبی تا 140 روز پس از تفریخ وجود دارد.
- درمطالعهای دیگر گزارش شد که در قزل آلای قهوه ای اندازه لارو در زمان تفریخ دارای همبستگی مثبت با اندازه تخمک دارد و ارتباط بین اندازه نوزادان و اندازه ولیه تخمک، طی تکامل اولیه لارو ضعیف نشده و تا 90 روز بعد از تفریخ یعنی پایان مطالعه ادامه داشت
- در تحقیقی بر ماهی Salvelinus fontinalis گزارش شد که همبستگی مثبت بین اندازه تخم با طول مدت 50 روز اول پروش و تغذیه خارجی وجود دارد
برگرفته از سایت www.magiran.com
دانلود فایل PDF مرتبط با اثر اندازه تخمک بر درصد بازماندگی لارو تاسماهی