شناخت بیماری ها و درمان در بچه ماهیان نورس
این مرحله بعد از مراقبت از مولدین یکی از مراحل مهم در طول دوره ی تولید میباشد. بچه ماهیها تازه تفریخ شده دارای کیسه زرده یاalevin میباشند و تا زمانیکه بچه ماهیها به اندازه ۶۰۰ عدد در کیلوگرم برسند ادامه می یابد. اولین مرحله غذادهی زمانی آغاز می گردد که بچه ماهی کاملاً رنگدانه دار می شود. در این مرحله ممکن است هنوز کیسه زرده داشته باشد. در برخی از کشورها مرسوم است که غذادهی را هنگامیکه ۱۵ تا ۲۰ درصد از بچه ماهی ها آماده تغذیه شده اند ( یعنی وقتی کیسه زرده کاملاًجدب شده است) آغاز می کنند. نکته ای که در این عمل جای نگرانی دارد این است که این ماهیان بخش عظیمی از ذخیره مواد غذای خود را به ویژه ویتامین های محلول در آب کاهش دادند و این کاهش را غذا نمیتواند جبران کند در نتیجه هنگامی که آنها به اندازه بزرگتر رسیدن غذا خوردن آنها متوقف شده و می میرند این سندروم th grade drop-out نامیده شده است.
برداشتن اولین گام در تغذیه مصنوعی بچه ماهیان بر اساس این تجربیات است که تغذیه ماهی ها از غذای آماده یک رفتار غریزی است استشمام نیز مانند بینایی آغازکننده پاسخهای تغذیهای است بنابراین عرضه کم غذا به ماهی ها هنگامی که هنوز کیسه زرده وجود دارد کاری عاقلانه به نظر میرسند
نتایج تحقیقات نیز این نوع غذایی را اثبات کرده است تغذیه اول صبح باعث رشد سریعتر ماهیان شود که طی مراحل بعدی تولید مشکلات کمتری از لحاظ بیماری های عفونی و غیرعفونی داشته اند.
مشکلات :
این مرحله مرحله ای است که در آن بیماری های ویروسی به فراوانی روی میدهند و اثرات مرگباری به دنبال دارند همچنین بیماریهای غیر عفونی و بیماری های باکتریایی خارجی هم اغلب بسیار مشکل زا هستند برای تشریح پیشگیری و روش های کنترل باید مواظبت های لازم صورت گیرد.
بیماری های غیر عفونی :
۱- بیماری محیطی آبششها
۲- ضایعات حاصله در اثر انعقاد کیسه زرده و لکه سفید در کیسه زرده
۳- سستونوزیز
۴- بیماری حباب گازی
۵- لاغری مفرط
th grade drop-out -6
بیماری ها ی عفونی:
1- بیماری های باکتریایی آبششها
2- نکروز عفونی پانکراس
۳- نکروز عفونی دستگاه خونساز
۴- سپتی سمی هموراژیک ویروسی
۵- بیماری آب سرد
6- تک یاختگان و پریاختگان خارجی
روشهای درمان:
در این مرحله اغلب به روشهای درمانی خارجی به کار گرفته می شوند در کاربرد این روش ها باید احتیاط کامل رعایت گردد همیشه قبل از به کارگیری روش درمان در مورد یک مخزن آب یک آزمایش با تعداد کمی ماهی جهت یافتن اثرات متقابل دارو و ماهی انجام دهید برای این کار لازم است ابتدا مشکل تشخیص داده شود و تعداد کمی ماهی برای ایمنی و موثر بودن درمان آزمایش شوند نادیده انگاشتن این توصیه باعث افزایش این خطر می شود که در بعضی شرایط تعداد ماهی هایی که به دلیل درمان ناصحیح کشته میشوند از تلفات ناشی از بیماری بیشتر باشند بیماری های ویروسی را با کاهش تراکم جمعیت و برداشت تقریبا مداوم ماهی های مرده و در حال مرگ به خوبی میتوان محدود کرد نتایج اولیه اجرای این دستورالعمل کاهش تماس ماهی با ماهی دیگر و نیز کاهش توانایی سرایت عامل بیماریزا به ماهیان آلوده نشده است
روشهای پیشگیری:
موثر ترین روش های پیشگیری عبارتند از:
۱- رعایت بهداشت
۲- رژیم های غذایی
۳- ایمن کردن ماهیان
۴- کنترل میزان ذخیره سازی استخر: تراکم
۵- نیاز زیستی
۶- نیتروژن آمونیاکی
در این مقطع شاید لازم باشد که مورد بدیهی که در تمام دوره نگهداری ماهی از لحاظ مدیریت بهداشت ماهی اهمیت دارد تکرار شودشایعترین سبب به وجود آمدن مشکلات بیماری در جمعیت ماهیان پرورشی که تحت مدیریت بهداشتی قرار دارند واگر این مورد پذیرفته شود یکی از بزرگترین مراحل مدیریت بهداشت به انجام رسیده است.