خوراک ماهی کپور معمولی
به طور کلی، جیره مورد استفاده باید دارای سطح مناسبی از مواد مغذی باشد. به هرکدام از ترکیبات پروتئین، کربوهیدرات، چربی، انرژی، ویتامین، ماده معدنی و آب "ماده مغذی" گفته می شود.
بدین ترتیب روشن می شود که مواد خوراکی مختلف ارزش غذایی متفاوتی دارند و از نظر مواد مغذی (پروتئین، کربوهیدرات، چربی و....) با یکدیگر فرق می کنند و به عبارتی درصد این مواد مغذی در مواد خوراکی مختلف، متفاوت است و باعث شده است که ارزش غذایی مواد خوراکی مختلف، متفاوت باشند.
نکته بسیار حائز اهمیت در جیره ماهیان این است که ارزش غذایی یک ماده خوراکی برای ماهیان مختلف با هم متفاوت است.
مثلا، میزان تجزیه نشاسته غلات ها ی گوناگون با یکدیگر متفاوت است و ساختمان و ترکیب نشاسته نقش بسیار مهمی در ارزش غذایی و قابلیت هضم آن دارد.
بطور مثال، برای ماهی کپور غلاتی مثل ذرت یا گندم ارزش غذایی بالاتری نسبت به ماهی قزل آلای رنگین دارند، زیرا ماهی کپور نسبت به ماهی قزل آلا استفاده بیشتری از این غلات می برد و توانایی هضم این مواد برای کپور راحتتر است و این به دلیل تفاوت های فیزیولوژیکی است که ماهی های مختلف با یکدیگر دارند
مواد و ترکیبات بکار گرفته شده در خوراک ماهی کپور معمولی به شرح زیر می باشد
انواع منابع پروتئینی حیوانی و گیاهی مانند انواع پودر ماهی، کنجاله سویا، کنجاله کلزا، کنستانترههای پروتئینی گیاهی، گلوتن گندم، گلوتن ذرت، ژلاتین، آرد گندم، سبوس گندم، روغن ماهی، روغنهای گیاهی، مکملهای معدنی و ویتامینه، مواد محرک رشد و سیستم ایمنی.
متخصصین تغذیه آبزیان خوراک اکسترود ماهی کپور را نیز به نحوی فرموله می کنند که که تمامی احتیاجات غذایی این ماهی را در سنین مختلف تامین و رفع کند و همچنین جدولی را ارائه میدهند که طبق اطلاعات مزارع پرورشی درصد غذادهی و تعداد دفعات غذادهی در شبانه روز را مشخص می کند.
متخصصین شرکت آبزیکو در سایت آبزی شاپ برنامه کاربردی محاسباتی برای تنظیم خوراک انواع ماهی از جمله ماهی کپور را ارائه داده اند که آبزی پروران عزیز در این برنامه می تواند اطلاعات مزارع خود از جمله وزن ماهی، دمای استخر و تعداد ماهی در هر استخر را وارد کنند و با توجه به اطلاعات وارد شده میزان دقیق خوراک هر مزرعه به صورت اتوماتیک مشخص شده و به پرورش دهندگان عزیز پیشنهاد میشود
درصدهای مورد استفاده مود مغذی در جیره آبزیان، متاثر از نوع گونه، سایز ماهی، شرایط فیزیکو شیمیایی آب می باشد و بکارگیری هر یک از این ترکیبات در جیره طبق اصولی است که متخصص تغذیه ماهی برای هدف و منظور خاصی از هر فرمول استفاده می کند.