استفاده از پرو بیوتیکها در جیره غذایی آبزیان
پروبیوتیکها (میکرو ارگانیسم) مکمل های غذایی میکروبی زنده ای هستند که از طریق ایجاد تعادل میکروبی در روده می تواند اثرات سودمندی بر میزبان بگذارد.از این رو توصیه میشود که در پرورش آبزیان به دلیل اثرات مثبت این مکمل استفاده شود.
یکی از اساسی ترین ویزگی هایی که پروبیوتیک ها باید داشته باشند این است که اولا توانایی قرار گرفتن در ناحیه مناسبی از دستگاه گوارش را داشته باشد، و همچنین توانایی تکثیر وکلون شدن را داشته باشد تا از این طریق حداکثر کارایی خود را اعمال کند.
پروبیوتیکها از طریق مکانیسمهای مختلفی میتوانند جنبه های متفاوت فیزیولوژی میزبان خود را تحت تأثیر قرار دهند.
عملکرد پروبیوتیکها از طریق رقابت برای دستیابی به مواد مغذی ، رقابت در جایگاه اتصال ، تغییر در متابولیسم باکتریها و با تحریک سیستم ایمنی میزبان مانع از تکثیر باکتری های بیماری زا در لوله گوارش میشوند و به همین سبب باعث حذف موارد بیماری زا و عامل رشد مطلوب آبزیان محسوب می شود.
- اصول عملکرد پرو بیوتیک ها :
اثرات پروبیوتیکها میتوانند به صورت مستقیم یا غیرمستقیم بر آبزیان نمایان شود.
در حالت اول با تغییر تعادل میکروبی روده جاندار و تغییر فلور میکروبی موکوس روده، پوست و آبششِ آبزی باعث ایجاد مقاومت در برابر بیماری میشوند (2014 , Hoseinifar et al , 2015; Butel).
در حالت دوم با بهبود کیفیت آب و محیط زیست آبزی باعث کاهش استرس میشوند که خود موجب کاهش احتمال بروز بیماریها میشود، چرا که بین مقاومت میزبان ، عوامل بیماریزا و محیط پرورش رابطه ای سه گانه برقرار است که هر یک دیگری را تحت تأثیر قرار میدهد (2014 , Zokaeifar et al). همانطور که آشکار است کاهش کیفیت آب و استرس از عوامل مهمی هستند که سبب کاهش مقاومت ماهی و درنتیجه مستعد بیماری می شوند.
-تغذیه آبزیان با جیره حای مکمل ها :
گزارشات موجود از تحقیقات مختلف در زمینه تغذیه آبزیان و مکملهای غذایی به خوبی نشان داده اند که از طریق بهبود فلور میکروبی دستگاه گوارش به وسیله افزودن مکملها از جمله پربیوتیکها، پروبیوتیکها و سینبیوتیکها میتوان باعث بهبود هضم، جذب ودر نهایت بهبود رشد آبزیان شد
- دفع باکتریهای بیماری زا توسط پروبیوتیکها:
در رابطه با تأثیر پروبیوتیکها میتوان به عملکرد این باکتریهای مفید در دفع رقابتی و جلوگیری از رشد باکتریهای بیماریزا در لوله گوارش میزبان از طریق ترشح ترکیبات بازدارنده رشد یا رقابت برای غذا و مکان اشاره نمود.
- اثر پرو بیوتیک بر افزایش سیستم ایمنی:
همچنین تحریک سیستم ایمنی میزبان در جهت تحمل بهتر محرکهای محیطی و رشد را میتوان از دیگر کارکردهای مفید پروبیوتیکها برشمرد (2006 , Nayak , 2010 , Balcázar et al)
- اثر استفاده از پروبیوتیکها بر رشد:
پروبیوتیکها از طریق بهبود عملکرد آنزیمهای گوارشی و همچنین با ترشح ویتامین و مواد مغذی و کمک به جذب مواد غذایی سبب افزایش رشد میگردند (2014, Austin, 2002 , Ringø et al)
- تاثیر پروبیوتیک بر جذب مواد غذایی و ضریب تبدیل غذا :
باکتریهای پروبیوتیکی و مواد تولید شده توسط این باکتریها میتوانند به طور مستقیم فلور
میکروبی دستگاه گوارش، مکانیسم های دفاعی، سیستم گوارش و همچنین هضم و جذب مواد غذایی و در نهایت ضریب تبدیل غذایی و پارامترهای رشد ماهیان را تحت تأثیر قرار دهند(2010 ,(Bricknell
- اثر پروبیوتیکها بر هضم مواد غذایی :
پروبیوتیکها در دستگاه گوارش با استفاده از مواد غذایی غیر قابل هضم و تخمیر این مواد باعث بهبود هضم و جذب مواد غذایی و افزایش رشد میشوند
(2005 ، Rossi et al )
- تاثیر پروبیوتیکها بر فاکتورهای خونی:
فاکتورهای هماتولوژی به عنوان یکی از شاخصهای وضعیت فیزیولوژیک و ایمنی اولیه ماهیان شناخته شده اند که به شدت تحت تأثیر تغییر رژیم غذایی و
حضور مکمل های میکروبی در جیره میباشد (2014 (Yar - Ahmadi et al.