رعایت نکاتی در جهت جلوگیری از آلودگی و بیماری ماهیان در استخر پرورش ماهی
طراحی و ساخت و همچنین جانمایی استخرها(استخر پیش ساخته و بتنی) باید بصورتی باشد که تخلیه آب براحتی امکان پذیر باشد به شکلی که امکان خروج کامل آب وجودداشته باشد تا تجمع فضولات و باعث الوده شدن آب محیط پرورشی نگردد.
بدلیل ممانعت از بوجود آمدن جراحتهای جلدی در ماهیان، قسمت داخلی استخر(استخر پیش ساخته) از پوششهای مناسبی استفاده شود که قابلیت شستشو را داشته باشد، این عمل از ماهیان در مقابل دچار شدن به بیماری های پوستی و در پی آن درگیر شدن به انواع قارچ ها و انگل ها تا حدودی محافظت می کند.
به جهت جلوگیری از رشد جلبکها بر روی اسـتخرهای پرورشـی (استخر پیش ساخته و بتنی) سـايبان مناسـب اجرا شود تا از نفوذ مستقیم نور جلوگیری شود.
از عوامل مهم دیگر در سیستم پرورش آبزیان كنترل مداوم فاكتورهای فيزيكی و شـيميايی آب اسـتخرهای پرورشي می باشد که باید مورد توجه قرار گیرد و به منظور حفظ کیفیت آب استفاده از فيلترهاي مناسب در محل ورودي آب به مركز پـرورش نیز حائز اهمیت می باشد.
استفاده از دستگاه های هواده نیز یکی از عواملی است که استرس ماهیان را در شرایط کمبود اکسیژنی به حداقل می رساند، طبق گزارشات مختلف کمبود اکسیژن و استرس ناشی از آن باعث کاهش مقاومت بدن در مقابل انواع بیماری و حتی تغذیه مناسب می گردد.
از اقدامات مهم دیگر در مراکز پرورشی در جهت حفظ سلامت آبزیان، پايش كيفی ماهيان پرورشی در فواصل زمانی مشخص می باشد تا با مشاهده علائم اولیه در ماهیان، سریعا از راه های درمانی مناسب استفاده گردد.
وجود حوضچه های ضدعفونی در ورودی مركز پرورش، انبـار و سالن غذاسازی ضروری است تا از ورود هر گونه آلودگی به این بخش ها جلوگیری شود.
بعضي از عوامل بيمـاريزا ممكـن اسـت جـزء عوامـل اصـلی (اوليه) ايجاد بيماری در بـين ماهيـان حسـاس باشـند. لـذا كنترل نقل و انتقال مـاهی و تخـم ماهیان باید به گونه ای کنترل شود تا از گسـترش عوامل بیماری زا جلوگیری گردد.