کاهش اکسیژن استخرماهی گرمابی
آبزی پروران در روزهای آرام و بدون وزش باد و نیز در روزهای ابری ماههای گرم سال شاهد تلفات بالای ماهیان مزارع خود در اثرکاهش شدید اکسیژن هستند.
کمبود اکسژن در اثر لایه بندی آب در روزهای گرم سال:
این کاهش اکسیژن به دلیل کاهش شدت نور خورشید و کاهش فتوسنتز به دلیل وابستگی به میزان و شدت نور خورشید می باشد. هر چه میزان نور کمتر باشد متعاقب آن میزان فتوسنتز و در نهایت میزان اکسیژن کاهش می یابد.
استخرهایی با بلوم و شکوفایی جلبکی، چندین روز متوالی کاهش نور در شرایط ابری و آب و هوای گرم می تواند منجر به کاهش تولید اکسیژن در استخرها و در نتیجه ایجاد تلفات در ماهیان گردد.
در شرایطی که آبزی پروران و کارشناسان مزارع پرورش ماهی باید اکسیژن استخرها ی ماهی خود را کنترل کنند و درمورد کمبود اکسیژن در چنین شرایطی تمهیدات لازم را در نظر بگیرند به صورت ذیل می باشد:
1- بعد از بارش بارانهای سنگین و سیل آسا
2- بعد از وزش بادهای شدید
3- طی روزهای ابری و آرام(بدون وزش باد)
4- در ماههای پاییز زمانیکه دمای هوا بطور ناگهانس سرد می شود)
5- بعد از سمپاشی استخر جهت از بین بردن گیاهان آبزی اگر یکی از شرایط بالا رخ دهد صاحبان مزارع باید روزانه مزرعه خود را تحت نظر داشته و به علائم کمبود اکسیژن دقت کنند.
علائم ایجاد کمبود اکسیژن در مزارع پرورش ماهیان گرمابی
1- تعداد زیادی از ماهیان در سطح آب شنا کرده و درشب و یا صبح زود هوا را می بلعند.
2- اگر این ماهیان را پراکنده کنید به اعماق آب رفته ولی سریعاً دوباره به سطح اب برمیگردند.
3- اگر کاهش اکسیژن آب به سطح کشنده نرسد، ماهیان صبح زود در سطح آب بوده و طی روز با شروع تولید اکسیژن به اعماق آب می روند. این روند ممکن است چندین روز متوالی ادامه یابد.
4- در این استخرها مشاهده میشود ماهیانی که بصورت دستی تغذیه می کنند بطور ناگهانی تغذیه در آنها قطع می شود.