ضدعفونی ماهیان به منظور جلوگیری از شیوع ویرووس کرونا و رعایت حداکثر موارد ایمنی و بهداشتی در مزارع پرورش ماهی امری ضروری محسوب می شود بدین منظور جهت ضد عفونی موارد ذیل مورد توجه قرار گیرد:
- به هنگام خرید، فروش و هرگونه جابجایی و ذخیره سازی ماهی در استخر، انجام ضدعفونی بچه ماهیان با مواد استاندارد پس از مشورت و نظارت مسئول بهداشتی ضروری محسوب میشود لذا توجه نکردن به این امر مخاطراتی را در پی خواهد داشت.
- بچه ماهی، خوراک و وسایل از فروشگاههای مجاز دارای گواهی بهداشت خریداری شود.
- هرچندهنوزوجود بیماری در ماهیان تأیید نشده است، اما توصیه میشود بچه ماهی های خریداری شده برای مدتی قرنطینه شوند. این امر برای کنترل دیگر بیماری ها نیز مؤثر است.
- خروجی آب محل قرنطینه بچه ماهی ها وارد مزرعه نشود.
- اشخاصي که در محیط قرنطینه هستند، باید به هنگام ورود و خروج ًدست خود را کاملا بشویند.
- کاهش تردد افراد و ضدعفوني چکمه ها و تعویض لباس ها قبل از ورود به محیط قرنطینه الزامي است.
- با مشاوره دامپزشک مزرعه از مواد ضدعفونیکننده مناسب برای ضدعفونی ماهیان و استخر استفاده نمایید.
میتوان از مواد ضدعفونی کننده مناسب مانند نمک بدون ید، هالامید، سولفات مس، فرمالین، ترکیبات چهارتایی آمونیوم استفاده کرد.
توجه داشته باشیدکه غلظت مورد استفاده برای ماهی ، لوازم و استخر متفاوت است. استفاده از این مواد حتماً باید با مشورت و تحت نظر مسئول بهداشتی باشد. برای مثال میزان سختی آب عامل مؤثری بر میزان مصرف سولفات مس است که باید مورد توجه قرار گیرد.
منابع:
وزرات بهداشت، درمان و آموزش پزشکی. (1398). مجموعه راهنماهای کنترل محیـطی برای مقـابله با کوید19(کـرونا ویروس). برگرفته در تاریخ 1398/12/24 از:
لینک دانلود
مرکز سلامت محیط و کار (1398). راهنماي کنترل محیطی براي مقابله با کووید 19 (کرونا ویروس) در کشتارگاه (دام و طیور). معاونت بهداشت، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی.
The World Organisation for Animal Health (OIE) (2020). Questions and Answers on the 2019 Coronavirus Disease (COVID-19). The World Organisation for Animal Health.