آب برگشتی در پرورش ماهی قزل آلا چیست و در چه مواردی استفاده می گردد؟
استفاده از سیستم برگشت آب اصولاً زمانی مطـرح مـی شود كه نیاز جریان آبی مجموعه بیش از دبی آب تـازه ورودی باشـد و این روش با اهداف افـزایش تولیـد مـاهی، حفاظت سیستم آبزی پروری از عوامل تهدید كننده نظیر سیلابهای فصلی، ورود مواد سمی و خطرنـاك، تـأمین جریان آب مورد نیاز در مواقع كم آبی، افزایش كنترل كیفیت وکمیت آب ورودی و ... صـورت مـی پـذیرد.
در این سیستم چرخش آب می تواند بصورت انتقال ساده آب از محل آب خروجی به ورودی آب بوده و یا همراه با عملیات دیگری همچون هوادهی و تصفیه آب باشد.
مزایای سیستمهای آبزی پروری بـا آب برگشـتی:
1- هدف اصلی این فرایند افزایش توان تولید درواحد سطح استخر می اشد . بدین منظور هر چه میـزان آب برگشـتی بیشتر باشد به دلیل تغییرات بیشتر خصوصیات فیزیكی – شیمیایی آب، عمل آوری متفاوتی در جهت ارتقا کیفیت آب صورت خواهد گرفت که فرایند و مراحل افزایش کیفیت آب به شرح ذیل می باشد.
الف) اگـر میـزان برگشت آب كمتر از دبی آب تازه ورودی باشد، در صورت برداشت درسـت آب از مبـداء چـرخش و رعایـت تراكم ماهی، نیازی به عمل آوری آب برگشتی نمـی باشـد.
ب) اگـر سهم آب برگشتی از كل آب در گـردش سیسـتم به 50 درصـد برسد در اینصـورت نیازمنـد تصفیه فیزیكی آب خواهیم بود.
ج) اگرمیزان برگشت آب بـه 65 درصـد برسد نیاز به هوادهی آب یا تزریق اكسـیژن دارد.
د) در صورتیکه استفاده از آب برگشتی بـیش از 65 درصـد باشد نیازمنـد ضـدعفونی و تصـفیه بیوشـیمیایی آب خواهیم بود.
2- كنترل آلودگی ها و تلفات در شرایطی كه استخر در معرض هرگونه آلودگی اعـم از فاضـلاب و سـموم قرارگیرد.
درچنین سیستمی همرا با تصـفیه آب می توان با افزایش شدت جریـان غلظـت مـواد سـمی پیرامـون مـاهی و اثـرات سـوء آن را كـاهش داد.
از طرفی امکان مدیریت جریان گردش آب در مواقع اضطراری همچون زمان قطع آب ورودی مثل خاموش شدن چاه یا هنگام گل آلود شدن منبع آب ورودی، وجود دارد
همچنین با انتقال آب از محل خروجی استخرها به محل برج هوادهی (كه ترجیحاً همراه با عمـل آوری آب مـی باشد) یا پاشیدن آن در سطح استخر پرورشی، می توان علاوه بر اینكه گازهای سمی و آلوده مانند دی اکسید کربن که در نتیجه فعـل و انفعالات داخل استخر تولید شد را از آب خارج کرد و در ادامه این فرایند عمل هوادهی به آب نیز انجام می پذیرد.
3- با افزایش جریان آب و به تبع آن ایجاد سرعت مناسب در كانال پرورش ماهی، می توان از تجمـع تركیبـات دفعـی مـاهی مثـل آمونیـاك در آب
یا رسوبات در كف اسـتخر جلـوگیری و یـا نـوعی خودپالایی در محـیط پـرورش برقـرار نمـود و محـیط مناسب تری برای پرورش ماهی مهیا نمود.
4- محدودیت منابع آب
در مواردی كه دبی منبع آب ورودی محدود بوده و اقدام بـه تولیـد قـزل آلا نموده اید، میتوانید كمبـود آب را تـا حدودی با برگشت آب جبران کنید.
با این روش می توان ، مشكلاتی همچون بالا رفـتن دمـا، پائین آمدن اكسیژن محلول، افزایش PH آب و ... را کنترل نمود.
نکته: معمولا آب برگشتی را جهت استخر ماهیان پیش بازاری كه دامنه تحمل وسیع تـری نسـبت بـه ماهیـان كـوچكتر دارند استفاده می نمایند.
نکته: برای استفاده از این روش باید نحوه ی گردش آب در سیستم، نحوه آبگیری استخرها، وضعیت عمل آوری آب در گردش و عوامل دیگری نیز مورد توجه قرار گیرد.
لذا جهـت اسـتفاده بهینـه از ایـن امكـان، بـا كارشناسـان شیلات تماس حاصل فرمائید.