بیماری های ماهی قزل آلا
در برخی از بـیماری ها مثل عفونت های انگـلی دیپلوستومیازیس، بیماری عفونی میکروبی و ویروسی چشم و یا بیماری حبابگـازی، با عارضه های متعددی در ماهیان نشان داده می شوند.
بیرون زدگی چشم ماهی می تنواند چند علت داشته باشد
به طور مثال یکی از دلایل شایع ترین عارضه حباب گازی و یا کدورت آن به دلیل انگل دیپلوستوموم می باشد.
در اغلب مواقع بیماریهای عفونی، باعث بیرون زدگی چشم ماهی به صورت یک طرفه یا دو طرفه می شود (اگزوفتالمی) که اکثرا مورد حمله ماهیان دیگر قرار گرفته و یا کلا از جا کنده شود.
در ماهی قزل الا به سبب سطح وسیع آبشش ها که در این ماهی برای هر گرم از وزن ماهی به یک سانتیمتر مربع میرسد و مرز بسیار ظریف آن با آب، این عضو مورد هجوم بسیاری از عوامل بیماریزای مختلف قرار میگیرد.
انگلهای تک یاختهای و کرمهای داکتیلوژیروس و ژیروداکتیلوس، در آبشش رشد خوبی داشته و با سرعت تکثیر می یابد و باعث ایجاد اختلال در وظیفه اصلی این عضو که تبادل گاز و اخذ اکسیژن و ایجاد تعادل اسمزی میباشد می گردند.
انواع مسمومیتها و سوء تغذیه ها مانند لیپوئیدوز، باعث کم رنگ شدن آبشش شده و قارچهایی مانند ساپرولگنیا باعث تخریب بافت آن میشوند.
عوامل ایجاد کمخونی، روشن شدن رنگ آبشش، می تواند به دلیل بیماری های میکروبی و ویروسی باشد.
در حفره بطنی ماهیان قزلآلا، اندامهایی مانند کبد، کیسه هوایی، کلیه و طحال بیشتر مورد هجوم عوامل بیماری زا قرار می گیرند.
در زمانی که میزان سبوس یا مواد دارای فیبر در غذا بیش از حد نرمال باشد ممکن است منجر به انسداد مجرای ارتباطی حلق و کیسه هوایی شده باعث تورم کیسه هوایی و شناور شدن ماهیان در سطح آب گردد.
عفونت میکروبی، غالبا کلیه را مورد هجوم قرار داده و وجود نقص در فعالیت این عضو و عدم تعادل اسمزی، باعث مرگ ماهیان میشود.
در برخی عوارض کلیوی، مواد پلاسمایی از عروق باریک کلیه به داخل محوطه بطنی نفوذ نموده وباعث ایجاد تورم درمی شود.
چنین وضعیتی، غالبا به دلیل عفونتهای میکروبی و ویروسی رخ میدهد.
کبد در ماهیان قزل آلا حساسیت ویژه ای به عوامل سوء تغذیه و مسمومیت ها دارد.
در بیماری لیپوئیدوز کبد بزرگ و زرد رنگ میشود و در صورتی که قطعه ای از آن را به داخل آب بیندازیم به دلیل تجمع چربی و سبک شدن آن، در سطح آب شناور میماند در حالی که کبد ماهیان سالم، به عمق آب فرو میرود.
در بیماری آفلاتوکسیکوزیس، به دلیل حضور سم آفلاتوکسین در غذا، عوارضی مانند هپاتوما در کبد ظاهر می شود و فعالیت طبیعی آن را مختل مینماید.